Deze Bijbelles voor kinderen in de bovenbouw hoort bij de map 'Welkom thuis'. Dit is een map met kinder(evangelisatie)materiaal van Evangeliestek.
Het is goed om met de oudere kinderen dieper na te denken over het thema. Dit kan door middel van een Bijbelleesles. Wanneer kinderen weinig tot niets weten, kan het beste gekozen worden voor een Bijbelvertelling. Wanneer het een groep is met kerkelijke kinderen of kinderen die al veel weten, door bijvoorbeeld opgedane kennis op een christelijke school/zondagsschool/club/kerk, kan er gekozen worden voor een verdieping door middel van een Bijbelleesles.
Bijbelgedeelte
Lukas 15:11-32
Kernboodschap
God nodigt je uit om voor altijd bij Hem te wonen.
Nodig
Werkblad
Informatie voor leidinggevenden
We gaan kijken naar de les uit ‘De gelijkenis van de verloren zoon’. We willen vooral stil staan bij de vader en van hem leren hoe de Vader in de hemel is. Het zou zo mooi zijn als de kinderen leren dat ze bij Hem welkom zijn, als ze geloven in de Heere Jezus, Die de Weg, de Waarheid en het Leven is. Wanneer onze zonden zijn vergeven mogen we naar dat hemelse huis vol feest, de hemel. Leg de kinderen uit wat een gelijkenis is: een verhaal waarbij een boodschap wordt verteld.
Vraag 1 laat ons nadenken hoe erg het is als je iets heel belangrijks kwijt bent. Dat maakt je verdrietig. Soms ook bang. Of misschien wel boos. Wat een opluchting en blijdschap als je het terugvindt!
De gevoelens van de vader uit het Bijbelverhaal worden nu begrijpelijker. Wat zal hij verdrietig geweest zijn! Vast ook erg gekwetst (vraag 2). Verderop in de les willen we dit doortrekken naar God de Vader in de hemel. Wat doet het met Hem dat we ons van Hem afkeren? Vraag 3 laat zien dat de weg terug altijd open is als je spijt hebt. Maar is er spijt omdat alles akelig is geworden? Of is er spijt over het feit dat de vader verdriet is aangedaan? De jongen laat in elk geval zien dat hij beseft dat hij zondig was in wat hij heeft gedaan bij zijn vader. Hij vindt het niet alleen erg dat hij nu zo'n honger heeft, maar ook dat hij zijn vader zo'n verdriet heeft gedaan. Hij stelt zich nederig op en beseft nergens recht meer op te hebben. Hij kan alleen maar om genade vragen. Ook hier kun je later op terugkomen als we de lijn doortrekken naar de Vader in de hemel.
Vraag 4 laat zien dat de vader op de uitkijk staat. Hij reageert niet boos. Hij zegt niet: ‘Eigen schuld’. Het is niet zo dat hij niks meer van zijn zoon wil weten. Nee, hij is juist ongelooflijk blij dat zijn zoon weer bij hem komt. Dat is nu onvoorwaardelijke liefde en genade! Je ziet de lijn naar de Hemelse Vader opnieuw. Hij reageert zo anders dan wij kunnen doen of verwachten.
In vraag 5 maken we de overstap naar God de Vader. Laat de kinderen ontdekken dat ze ook weglopers zijn, zonden doen… maar ook terug kunnen keren, spijt hebben en dat tegen God mogen zeggen.
Bij vraag 6 leren we meer over het karakter van de hemelse Vader. Kernwoorden zijn dan: onvoorwaardelijke liefde, zorgen, het beste willen geven.
Vraag 7 laat zien dat God feest heeft in Zijn huis als een jongen of een meisje met spijt zich naar Hem toekeert, Hem lief leert krijgen en wil dienen.
We mogen de genade van God ruim aanbieden. Kijk maar eens in Johannes 3:16 en Handelingen 2:21. Bij vraag 8 gaat het om het geloven in de Heere Jezus. Alleen door Hem is de weg naar het Vaderhuis open. Ja, Hij is Zelf de Weg! (Johannes 14:6)
Vraag 9 wijst ons op wat de Heere Jezus nu doet, terwijl Hij al in het Vaderhuis is. Een plekje klaar maken in het huis vol feest!
De afsluiter van deze les is gelijktijdig de afsluiter van deze lessenserie. Maak er een feestelijk moment van. Op internet kun je leuke ideetjes vinden om zelf slingers te maken. Ballonnen versieren is ook leuk! Zorg dat er iets lekkers is voor de kinderen, zodat ze met een feestelijk gevoel naar huis gaan.
Het werkblad voor de kinderen vind je in de download.