Het IKC wil zich graag beschikbaar stellen om jullie gemeente te ondersteunen bij het ontwikkelen van een jeugdbeleid. Deze ondersteuning kan op verschillende manieren vormgegeven worden. Op deze themapagina bieden we een overzicht van de diverse mogelijkheden.
Optie 1: Adviserend betrokken
Een jeugdwerkadviseur heeft een adviserende rol en is op jullie situatie betrokken door:
- Het seizoen te starten met een gemeenteavond die in het teken staat van ‘gemeente zijn voor jong en oud’ en hier een passend maatwerk aanbod voor jullie gemeente op te maken.
- Richting te geven aan het opstellen van een jeugdbeleid door het delen van een stappenplan en te adviseren over mogelijke organisatorische vormen.
- Het jeugdbeleid wordt door de gemeente zelf geschreven, maar de jeugdwerkadviseur bezoekt de commissie die hierbij betrokken is drie keer per seizoen om te spreken over de voortgang, vragen te beantwoorden en verder te helpen bij de ontwikkeling en voortgang in een adviserende rol.
Optie 2: Coachend betrokken
Een jeugdwerkadviseur heeft een ‘coachende’ rol en is op jullie situatie betrokken door:
- Het seizoen te starten met een gemeenteavond die in het teken staat van ‘gemeente zijn voor jong en oud’ en hier een passend maatwerk aanbod voor jullie gemeente op te maken.
- Actief betrokken te zijn bij de totstandkoming van het jeugdbeleid, taakomschrijvingen en het jaarplan door mee te lezen, gericht informatie te verzamelen en te adviseren.
- Het jeugdbeleid wordt door de gemeente zelf geschreven, maar de jeugdwerkadviseur leest mee, voorziet het document van commentaar in verschillende fases en doet suggesties. De jeugdwerkadviseur is minimaal vier avonden per seizoen aanwezig om het proces te begeleiden.
Optie 3: Uitvoerend betrokken
Een jeugdwerkadviseur heeft een uitvoerende rol en is op jullie situatie betrokken door:
- Het seizoen te starten met een gemeenteavond die in het teken staat van ‘gemeente zijn voor jong en oud’ en hier een passend maatwerk aanbod voor jullie gemeente op te maken.
- De leiding te nemen in het proces van de totstandkoming van jeugdbeleid, taakomschrijvingen, jaarplan en de instelling van een orgaan. Dit zal in nauwe samenspraak en onder verantwoording van de kerkenraad opgepakt worden. Ambtsdragers en leidinggevenden zullen hier actief bij betrokken worden en de gemeente zal in de proces meegenomen worden via het kerkblad en een tweetal toerustingsmomenten (zoals bijv. een gemeenteavond)
- De jeugdwerkadviseur is veel ter plaatse aanwezig en in contact met de directe betrokkenen op het kinder- en jeugdwerk, kinder- en jeugdpastoraat en de opvoedingsondersteuning.
- In nauw contact met een beleidscommissie wordt de inhoud van het jeugdbeleid doordacht en besproken. De jeugdwerkadviseur verwerkt alle besproken inhoud tot een jeugdbeleid.
- Alle bestaande documenten worden verzameld tot een logisch geheel dat zowel inhoudelijk als organisatorisch overzicht biedt. Concrete jaarplanningen worden volledig gemaakt en voorzien van eindverantwoordelijken.
Optie 4: Outsourcing van Jeugdwerkadviseur naar plaatselijke gemeente
Om daadwerkelijk het nieuwe jeugdbeleid te implementeren in een gemeenten is er de optie om een jeugdwerkadviseur (gedeeltelijk) te outsourcen naar de gemeente. De Jeugdwerkadviseur is verantwoordelijk voor het daadwerkelijk toepassen en uitvoeren van het beleid, bewaakt de voortgang, treedt coachend op richting kinder- en jeugdleiding en geeft toerusting. Waar wenselijk inzetbaar voor jeugdpastoraat/catechese (onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad).
Deze variant wordt plaatselijk inhoudelijk in kaart gebracht (in contact met de kerkenraad) en financieel los berekend. Daarbij is een optie dat deze variant als project wordt voorgelegd aan potentiële fondsenverstrekkers uit de plaatselijke gemeente.