De website heeft recent een grote update gehad in de techniek, waarna nog niet alles weer perfect werkt. Kom je een foutje tegen, kopieer dan de link uit de adresbalk van je browser en deel hem via de chat of per mail, met een korte toelichting van de fout. Daarmee help je ons om de website weer goed in vorm te krijgen. Dankjewel!

Dit is een ontwikkelomgeving

Mentale toestand van jongeren verslechterd

‘De mentale toestand van meisjes in Nederland is sterk verslechterd’, zo meldden recent diverse nieuwssites. Wat kun je met deze informatie als leidinggevende op de JV?

‘De mentale toestand van meisjes in Nederland is sterk verslechterd’, zo meldden recent diverse nieuwssites. De uitkomsten van het vierjaarlijkse onderzoek naar welbevinden van kinderen en jongeren waren alarmerend. Dat gold vooral voor meisjes, maar in mindere mate ook voor jongens. Wat kun je met deze informatie als leidinggevende op de JV?

Er komt heel veel langs in het onderzoek wat je als leidinggevende inzicht geeft, in de thuissituatie van jouw jongeren. Het is namelijk opvallend hoe groot de impact van de thuissituatie is op mentale weerbaarheid en probleemgedrag bij jongeren. Dat maken deze cijfers weer pijnlijk duidelijk.

Gezinsvorm
Jongeren die uit gebroken gezinnen komen zijn op alle terreinen extra kwetsbaar. Er wordt minder makkelijk met ouders gepraat, ze ervaren meer sociale en psychische problemen en het gebruik van allerlei middelen is hoger. Het drukt ook de kerk weer met de neus op de feiten: is er consequente aandacht voor deze problematiek in gezinnen? Is er aandacht voor het christelijke huwelijk in de kerk? Hoe verloopt begeleiding van kinderen en jongeren als ouders in scheiding liggen of juist al langere tijd gescheiden zijn? Veel verdriet en pijn wordt geleden achter gesloten deuren.
Al te makkelijk denken we dat de situatie wel weer stabiliseert en jongeren hun weg wel vinden. Het kan geen kwaad om juist deze jongeren extra aandacht te geven. Niet door eindeloos te evalueren hoe het thuis gaat, maar wel extra (vaak) aandacht aan hen te besteden. De continue begeleiding en aandacht vanuit de thuissituatie is minder vanzelfsprekend, daar kan de kerk iets betekenen.

Gezinswelvaart
Het tweede grote thema wat opviel was de invloed van gezinswelvaart op het welbevinden van jongeren. Kort gezegd: hoe lager de welvaart, hoe groter de (psychische) problemen. Het klinkt als een open deur, maar ook hier geldt: hoeveel aandacht is hier werkelijk voor? Armoede brengt schaamte met zich mee en problemen worden lang verbloemd en ontkend. Hier kan de jeugdvereniging, wellicht in samenspraak met de diaconie, iets betekenen. Dat kan voor de eigen JV-leden zijn, maar ook als JV voor andere gemeenteleden. Met de huidige economische ontwikkelingen in het achterhoofd is er werk aan de winkel!

Onderlinge steun
Opvallend is dat met name meisjes in de afgelopen jaren veel vaker aangeven geen steun te ervaren van vrienden en klasgenoten. Bovendien is het percentage wat online gepest wordt ook gestegen. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om blijvend aandacht te besteden aan omgangsvormen en onderlinge betrokkenheid. Wees duidelijk over de manieren waarop jongeren op elkaar reageren op de groepsapp en in onderling (online) contact. Licht toe wat berichten kunnen doen met andere JV-leden.
Tegelijk: moedig onderling contact juist aan, ook online! Met heldere afspraken kunnen onderlinge contacten tussen jongeren heel veel betekenen. Ook via deze weg mag blijken dat de JV een onderdeel is van de gemeente, waar we betrokken zijn op elkaar. Een appje bij een moeilijke toets of een pittig gesprek heeft een belangrijke meerwaarde voor een jongere.

Dit onderzoek drukt ons opnieuw met de neus op de feiten. Daarom is het goed om er kennis van te nemen en kansen te benutten die er binnen JV-verband liggen. Een vereniging mag vanuit de gemeenschap rondom het Woord ook een leefgemeenschap zijn, waar we elkaars lasten dragen. Hopelijk is het verenigingswerk van komend seizoen ook in dit opzicht tot zegen!"





Auteurs

Nog beter in vorm raken?

Wij komen graag langs voor toerusting op maat! Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag via lydia@goedinvorm.nu.

NEEM CONTACT OP

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

STUUR JE TIP IN

Uitgelichte items

Avondmaal

30 October 2020
Het Avondmaal laat zien dat de Heere Jezus Zijn lichaam en bloed geofferd heeft tot vergeving van de zonden. Als je door het geloof het Avondmaal …
+
Ontwikkeld door

Belijdenis doen

5 January 2021
Ik zou het als een grote zegen zien als jij door deze inleiding een verlangen krijgt naar het doen van openbare geloofsbelijdenis, omdat de Heere …
+
Ontwikkeld door
LCJ