In elke gemeente zitten kinderen en jongeren die anders begaafd zijn. Veel gemeenteleden komen met hen in contact tijdens de erediensten, catechese, club of vereniging. Hoe ga je goed met deze gemeenteleden om?
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Goede informatie over anders begaafden is belangrijk. Hoe spreek je hen aan? Wat zijn valkuilen? Hen negeren is geen optie, ze horen er in de gemeente helemaal bij. Dat is een verantwoordelijkheid voor alle gemeenteleden. Om hier goed vorm aan te geven, moet je je goed laten informeren. Onderstaande boeken en brochures kunnen hierbij helpen.
Boeken
- P. Vernooij (e.a.), Onder de aandacht. Pastoraat aan mensen met een beperking (De Banier, 2018)
- Bart-Jan Noorlander, In goede handen. Over autisme in gezin en kerk (Den Hertog, 2020)
- Colette de Bruin, Geef me de 5 (Graviant bv, 2009) Een unieke methodiek die antwoord geeft op al jouw vragen rondom autisme en je echt verder helpt!
Brochures
- Autisme in het jeugdwerk; brochure voor leidinggevenden in de kerk. Deze brochure is gratis te downloaden (links bovenin deze pagina). De brochure bevat hele belangrijke informatie voor alle kerkelijke leidinggevenden die werken met kinderen en jongeren met autisme. De brochure is ontwikkeld door de vereniging ‘Op weg met de ander’.
- Autisme in de kerk; brochure over autisme in de kerk. Deze brochure is gratis te downloaden (links bovenin deze pagina). De brochure bevat hele belangrijke informatie voor alle ambtsdragers die zorg willen dragen voor gemeenteleden met autisme. De brochure is ontwikkeld door de vereniging ‘Op weg met de ander’.
- Autisme thuis, over gezin, geloof en kerk; brochure over ervaringen van ouders met de godsdienstige opvoeding van autistische kinderen. Deze brochure is te koop in de webshop van de vereniging ‘Op weg met de ander’.
- In goede handen; brochure over godsdienstige vorming van kinderen en jongeren met autisme. Deze brochure is ook gratis te downloaden links bovenin deze pagina. Ontwikkeld door de vereniging ‘Op weg met de ander’.