Allerlei variaties van estafette. Ideaal om uit te kiezen voor een zeskamp!
Doel
Leuke spellen waarbij je moet samenwerken en waarbij je goed kunt lachen
Benodigdheden
Dit is helemaal afhankelijk van welke variatie je kiest van de estafette mogelijkheden
Voorbereiding
- Als je de deelnemers weet: teamindeling maken (5 tot max. 8 personen in een team).
- Toernooischema maken, ook maken voor elk team, zodat ze weten waar ze heen moeten
- Materialen per spel van te voren controleren en klaarleggen.
- Zorg voor een toeter om duidelijk te kunnen laten horen als ze moeten starten of moeten stoppen, of wanneer de pauze voorbij is.
- Regel van te voren scheidsrechters.
Uitvoering
- Wasknijperspel: De jongeren worden in 2 groepjes verdeeld. Iedereen krijgt een wasknijper, en doet hem in zijn mond. Iedere groepje krijgt een bierviltje. De eerste van het groepje doet het bierviltje tussen de wasknijper die in zijn mond zit. De handen moeten op de rug. Zo moet het viltje worden doorgegeven. Het viltje moet van de ene naar de andere kant.
- Moeras oversteken: Dit kan binnen met kranten, maar bij voorkeur buiten met plankjes. Je hebt zoveel plankjes nodig als personen + 1 extra. Opdracht: steek een denkbeeldig moeras over door allemaal achter elkaar op een plankje te gaan staan. Het extra plankje wordt voor de eerste persoon neergelegd. Dan stappen ze allemaal één plankje verder. De achterste persoon geeft het (nu lege) plankje achter hem door naar voren et cetera. Doe dat in twee teams met een eindstreep. Allemaal óver de streep?! Winnaar!
- Rupsen: Een groep gaat achter elkaar op de grond zitten met de knieën licht opgetrokken. Iedere persoon pakt vervolgens de enkels van de persoon achter zich vast. Dan wordt het sein "lopen" gegeven. Samenwerking!! Welk team is het eerste over de lijn heen?!
- Zaklopen individueel: Ieder lid van de groep moet om de beurt een keer zaklopen volgens een parcours. Valt iemand bij het zaklopen dan is dat rondje niet geldig en moet dat rondje opnieuw gedaan worden (mag ook door een andere groepsgenoot.) De groep die het eerst klaar is, heeft gewonnen. Evt. kun je ook zaklopen moeilijker maken, door ze iets te laten vervoeren. Ze kunnen de (jute) zak dan maar met één hand beet houden.
- Blindeman: Een speler wordt geblinddoekt. Deze moet op de rug een medespeler dragen, die hem instrueert om, om de aangegeven punten heen te rennen. Spreek af hoeveel personen er een rondje moeten lopen. Niet iedereen kan of wil bij een ander op z’n rug. Sommigen kunnen wel een extra rondje doen.
- Groepszaklopen: Leen een grote stevige plastic zak bij een bouwbedrijf. Je kunt daar met z’n vieren tegelijk in. Twee teams moeten tegelijk een parcours lopen. Moeilijk, maar leuk!
- Kruiwagentje lopen: Met een echte kruiwagen is erg leuk. De persoon die moet rijden wordt geblinddoekt. De persoon in de kruiwagen moet aanwijzingen geven. Natuurlijk wel over een plankje (wat op de grond ligt) en rondom een pion, enz. Als er geen kruiwagen beschikbaar is dan gewoon op de ‘ouderwetse’ manier. Een paar gaan op handen lopen, de anderen duwen bij de benen de ‘kruiwagen’ vooruit. Spreek het aantal rondjes of personen af wat moet rondlopen!
- Lopen met een bal op een badmintonracket: Een tennisballetje of pingpongballetje vervoeren op een badmintonracket naar de overkant en terug. Probeer het snel! Maar als het balletje valt… helaas, dan moet die persoon overnieuw!