De website heeft recent een grote update gehad in de techniek, waarna nog niet alles weer perfect werkt. Kom je een foutje tegen, kopieer dan de link uit de adresbalk van je browser en deel hem via de chat of per mail, met een korte toelichting van de fout. Daarmee help je ons om de website weer goed in vorm te krijgen. Dankjewel!

Dit is een ontwikkelomgeving

Het komende Jeruzalem

In deze bezinning aan de hand van Micha 4 denken we na over hoe de Bijbel spreekt over het komende Jeruzalem.

Het nieuwe Jeruzalem
Hoofdstuk 4 van Micha verteld over de toekomstige grootheid van het nieuwe Jeruzalem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten orgelpijpen en kerkklokken ingeleverd worden om er kanonnen van te maken. Wat een rijke belofte dat God hier een toekomst belooft waarin het andersom zal gaan (lees maar in vers 3)! Maar eerst moeten alle volken leren luisteren.

Jesaja
Ook Jesaja spreekt hierover. Lees Jesaja 2:2-5 maar. Wat een toekomst wordt hier voorspelt voor Jeruzalem en voor alle gelovigen! Zowel voor het Jodendom, als voor het Christendom en voor de Islam is Jeruzalem een stad met zowel een bijzonder verleden als ook een bijzondere toekomst. Gelovigen van deze godsdiensten zijn gericht op die toekomst waarin vrede en gerechtigheid zal heersen. Dat uitzicht biedt niet alleen perspectief voor dit leven, maar is ook een overeenkomst tussen deze religies. Dit is belangrijk als je let op alle conflicten en spanningen die er zijn.

Joodse traditie
De Joodse traditie benadrukt heel sterk dat het beloofde land niet heilig is, maar heilig kan worden doordat er mensen wonen die leven volgens de voorschriften van de Thora. Jarenlang trok het volk Israël door de woestijn en moet het leren dat het bewonen van het beloofde land geen doel op zich was. Het land was en is een gave met een opgave, namelijk de opdracht om in het concrete leven de goedheid van God te weerspiegelen en zo Gods naam bekend te maken onder de volkeren.

Een belangrijke paragraaf uit het Joodse gebed gaat als volgt:
En keer in erbarmen terug naar Jeruzalem, uw stad. En woon in haar, zoals ge gesproken hebt, bouw haar, binnenkort in onze dagen tot een bouwwerk voor altijd en bereid in haar de zetel van David. Gezegend zijt gij Heer, die Jeruzalem bouwt.

Het meest opvallende is dat dit gebed nog steeds gebeden wordt, terwijl Jeruzalem al lang herbouwd is. En dat is nu precies de kern van dit gebed: het Jeruzalem zoals God dat bedoelde is nog lang niet klaar. Dat vraagt gebed; de bede om de komst van Jezus Christus, zodat het hemelse Jeruzalem zal aanbreken.

Speelt die hemelse toekomstverwachting een rol in jouw leven? Zijn we gericht op dat nieuwe Jeruzalem?





Auteurs

Nog beter in vorm raken?

Wij komen graag langs voor toerusting op maat! Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag via lydia@goedinvorm.nu.

NEEM CONTACT OP

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

STUUR JE TIP IN

Uitgelichte items

Avondmaal

30 October 2020
Het Avondmaal laat zien dat de Heere Jezus Zijn lichaam en bloed geofferd heeft tot vergeving van de zonden. Als je door het geloof het Avondmaal …
+
Ontwikkeld door

Belijdenis doen

5 January 2021
Ik zou het als een grote zegen zien als jij door deze inleiding een verlangen krijgt naar het doen van openbare geloofsbelijdenis, omdat de Heere …
+
Ontwikkeld door
LCJ

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het gele plusje items toe aan je inspiratielijst. Alles in één lijstje overzichtelijk bij elkaar voor jouw clubavond of activiteit!