Gods dag eren: een dag waarop we rusten en gedenken, luisteren en aanbidden.
Marktdag van de ziel
John Bunyan, de grote worstelaar die jarenlang gezocht heeft naar de grond van zijn redding, zag tenslotte al zijn heil vastliggen in de opgestane Christus. Op zondag, als hij de klokken hoorde luiden, dacht hij terug aan Jezus' opstanding uit de doden. En dan zag hij Hem, springend en huppelend rondom Zijn verlaten graf, omdat Hij daar voor eeuwig de rechtvaardiging van John Bunyan had bewerkt. Deze Engelse prediker noemde de zondag ‘de marktdag van de ziel’.
Wist je dat de Joden Jezus wilden doden omdat Hij een zieke man beter maakte op de sabbat, op Gods dag? (Johannes 5:16). Gods dag betekent: een dag die de Heere toebehoort. Hoe zien wij de dag van God? Als een dag die lekker is om even bij te komen, maar verder als een dag die niet veel betekenis heeft?
Waar komt Gods dag eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we helemaal terug naar het begin. God, Die de wereld in Zijn oneindige macht ook in een milliseconde had kunnen scheppen, heeft de wereld in zes dagen geschapen om ons mensen een patroon te geven. Zes dagen lang schiep God elke dag iets en op de zevende dag rustte God. God zette de zevende dag apart (heiligde) en zegende hem. Dat moeten wij ook doen. De rustdag apart zetten en houden, voor God. Het is een dag waarop we mogen genieten en rusten van ons werk in de achterliggende week. Teveel (over)werken is niet goed voor ons. De Schepper heeft ons een dag rust gegeven om bij te komen van alle drukte. Een dag lang stilstaan. Zou Hij niet precies weten wat wij nodig hebben?
Een tijdje na de opstanding van de Heere Jezus zijn de christenen de zondag (de eerste dag van de week) gaan zien als de ‘nieuwe sabbat’, omdat de Heere Jezus toen is opgestaan. Misschien vraag je je af of dit geen zonde is, want God had toch de zevende dag geschapen als rustdag? Dat is waar, maar de sabbat is geschapen om de mens te dienen, en niet andersom. Als er dus één dag apart staat voor God, dan is het goed. In de christelijke gemeente is dat de opstandingsdag - de zondag - geworden.
De rust op zondag, is een voorproefje van de eeuwige rust straks. De schrijver van de Hebreeënbrief roept ons op om te waken dat we niet de belofte van de eeuwige rust, die we ontvangen door het geloof, aan ons voorbij laten gaan. De rust in de hemel, bij onze Verlosser, de Heere Jezus. Het is een heerlijke dag die God voor ons apart heeft gezet om uit te rusten van ons werk. Het is een dag waarop we niet druk bezig moeten zijn met bedenken wat er nu wel en niet mag, maar een dag waarop we mogen gedenken dat de Heere Jezus stierf op Golgotha, dat Hij opstond uit de dood en ons nieuw leven wil geven en verlossing wil schenken door Zijn Heilige Geest. Je zou zelfs kunnen zeggen dat als we ons echt richten op de bedoeling van de sabbat, we dan gerust kunnen doen wat we willen...! Zoals Augustinus zei: "Heb [God] lief en doe wat je wilt."
Op zondag is er ruimte voor rust en de kerkdienst. In de kerk kunnen we het Woord van God horen, de sacramenten gebruiken, gemeenschappelijk tot God bidden en geld aan armen geven. Op zondag mogen we allemaal dingen doen om God te eren. ‘Werken’ om God te ontmoeten en Hem te verheerlijken, is geen werk. Het geeft juist energie! Deze dag, die God ons gegeven heeft, mogen we gebruiken om God te zoeken. Juist omdat ons leven zo gehaast is, is het zo mooi dat God dit in Zijn wijsheid bedacht heeft. In de Bijbel staat dat als we onszelf rust gunnen en de rustdag als een dag van vreugde zien, we dan vreugde zullen vinden in de Heere (Jesaja 58:13-14).
Tips
Hoe kunnen we nu het bijzondere van deze dag het beste laten uitkomen?
-Door een goede voorbereiding: voor een bruiloft treffen we ook heel veel voorbereidingen, en voor de zondag...? Sta op tijd op ga met veel rust naar de kerk.
-Gezonde gewoontes: elke zondag twee keer naar de kerk. Thuis samen zingen, lezen, bidden of Bijbelstudie houden. Maar pas wel op dat je je hart er wel bij blijft houden en dat je de dag niet overlaadt met geestelijke activiteiten. Het zou een dag moeten zijn die verfrissend is voor het gezin als geheel.
-Ga verstandig met de zondag om en leg je persoonlijke regels niet aan anderen op. Als je de zondag een saaie dag vindt, ligt dat dan aan de kerk? Die neemt maar twee keer anderhalf uur van je tijd in...