Dit citaat komt uit het boekje ‘Daadkracht’, geschreven door Laurens Snoek. De citaten zijn ‘denkprikkels’ voor opvoeders die betrokken zijn op doeners in de kerk. In de toelichting wordt een stukje uitleg gegeven.
- Gebruik je honderd woorden, terwijl het in tien woorden kan? Dan verdwijnt je boodschap in de woordenbrij.
- Krijg je een vraag die met ja of nee beantwoord moet worden? Begin je antwoord dan met ja of nee en geef pas daarna de redenen.
- Zeggen jongeren (met hun houding): 'Zeg maar gewoon hoe het zit!'? Doe dat dan. Vaak hebben doeners geen behoefte aan achtergronden en argumenten.
Veel doeners hebben aan een half woord genoeg
Toelichting
‘Wat vinden jullie ervan als we de komende lessen eens heel anders aanpakken dan anders?’
‘Leuk!’ was het antwoord van de klas.
‘Ik heb de indruk dat jullie liever iets uitzoeken of iets organiseren of iets maken dan dat jullie zitten te luisteren en meedoen aan een diep gesprek.’
‘Klopt!’
‘Dan heb ik een voorstel.’
Sommige leerlingen begonnen bedenkelijk te kijken. ‘Maar moeten we dan echt iets gaan doen?’
‘Jazeker, daar houden jullie toch van?’
‘Nou ja, gewoon les krijgen is wel relaxed.’
Wil een groep doeners echt altijd iets doen? In een situatie waar ze zelf niet voor kiezen, zoals school en catechisatie, lang niet altijd. Maar als ze er dan zijn en toch iets moeten doen, bespaar ze dan de rompslomp van veel woorden en omwegen.
De klas in het voorbeeld hierboven kreeg te horen wat ze moesten gaan doen. Na drie zinnen kwam de helft al half overeind, menende dat ze genoeg instructie gehoord hadden. Dat bleek nog waar te zijn ook.