Bij het lezen van de Bijbel is het belangrijk onderstaande grondregels in het achterhoofd te houden.
Grondregels
- Lees van binnenuit (overeenkomstig de bedoeling van de schrijver)
- Laat je lezen door de tekst
Verantwoord lezen
- We moeten de bedoeling van de Bijbel in het oog houden. Dat wil zeggen, we moeten eruit leren wie God is en hoe Hij wil dat wij zullen leven. Daarvoor is de Bijbel geschreven. De Bijbel bepaald wel de richting van ons leven, maar heeft niet de pretentie voor elk probleem een instant oplossing te bieden of op alle terreinen van het leven het laatste woord te spreken.
- We moeten rekening houden met het stadium van de openbaring. Er zit in verschillende opzichten een ontwikkeling in de Bijbel. Gods plan met de wereld gaat verder. Dat maakt bijvoorbeeld de offerwetten uit het Oude Testament tot een gepasseerd station.
- Lees de Bijbel vanuit uit het centrum: Jezus Christus. Uiteindelijk draait het allemaal om Hem. De Bijbel lezen zonder de Heere Jezus te zien is als zitten in een auto zonder contactsleutel.
- Feit en interpretatie horen bij elkaar. De heilsgeschiedenis kan niet ‘waar’ zijn zonder dat een en ander ‘echt gebeurd’ is. Omgekeerd is het weinig zinvol om te geloven dat wat in de Bijbel staat echt gebeurd is als je je van de bedoeling ervan verder niets aantrekt.
- De Bijbel is actueel. Hij bevat een boodschap voor ons vandaag. Bijbellezen is dus nooit afstandelijk en vrijblijvend.
- De Bijbel functioneert in het kader van de omgang met God. Als we dit boek terecht ‘Woord van God’ noemen, dan is lezen daarin een gesprek hebben met God.
- Het gebed om verlichting met de Heilige Geest is noodzakelijk. Bidden is geen formaliteit. Het is werkelijk niet vanzelfsprekend dat we ook begrijpen wat we lezen. En als het inzicht doorbreekt is dat ook niet te danken aan onze scherpzinnigheid, maar aan het werk van de Heilige Geest.
- Wij mogen de Bijbel als een eenheid behandelen. Bij alle verschillen, die we beslist niet over het hoofd mogen zien, is juist de indruk van harmonie van Genesis tot en met Openbaring frappant.
- De Bijbel werkt ware vrijheid. Als we door het lezen van de Bijbel alleen maar beknot voelen, dan is er iets mis. De duivel heeft slaven. God heeft kinderen.
- De Bijbel is het boek van de Kerk. We hebben elkaar nodig om tot een goed inzicht te komen. We belijden ons geloof in gemeenschap met de kerk van alle tijden en alle plaatsen.
Opdracht
Vertel over een situatie waarin de Bijbel volgens jou niet goed uitgelegd werd. Probeer te analyseren waar dat aan lag. Hoe had het volgens jou wel gemoeten?
Verantwoord toepassen
- Geen imitatie maar navolging
- Gods unieke weg met ieder mens
- Zoek eerst het Koninkrijk van God
- De geldigheid van Bijbelse voorschriften
- Relevant voor je eigen tijd en cultuur
- Bijbellezen kan niet zonder toepassen
Opdracht
- Noem een voorbeeld van een preek/studie waarin een Bijbelgedeelte goed werd toegepast. Wat was er zo goed aan?
- Welke consequenties heeft het woord van de Heere Jezus ‘Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.’(Mattheus 6:33) volgens jou, bijvoorbeeld voor de keuzes die je maakt of voor waar je God om bidt?
Opdracht
Bespreek met je groep een Bijbelgedeelte dat je onlangs voor je stille tijd gelezen hebt. Welke van bovenstaande leesregels heb je toegepast en hoe ben je omgegaan met de toepassing? Wat wil je vooral leren m.b.t. je omgang met de Bijbel?