Deze Bijbelles voor kinderen in de bovenbouw hoort bij de map 'Op reis'. Dit is een map met kinder(evangelisatie)materiaal van Evangeliestek.
Het is goed om met de oudere kinderen dieper na te denken over het thema. Dit kan door middel van een Bijbelleesles. Wanneer kinderen weinig tot niets weten, kan het beste gekozen worden voor een Bijbelvertelling. Wanneer het een groep is met kerkelijke kinderen of kinderen die al veel weten, door bijvoorbeeld opgedane kennis op een christelijke school/zondagsschool/club/kerk, kan er gekozen worden voor een verdieping door middel van een Bijbelleesles.
Bijbelgedeelten
Genesis 6:1 – 9:17
Hebreeën 11:7
Mattheüs 24:37 – 39
Kernboodschap
God roept je, Hij wil je redden!
Nodig
Werkblad
Informatie voor leidinggevenden
Het verhaal over Noach spreekt tot de verbeelding en is bij veel kinderen wel bekend. Er zijn speelgoedarken, puzzels over Noach en misschien hebben kinderen zelfs de nagebouwde ark wel bezocht op één van de Nederlandse aanlegplaatsen. Het is goed om dit verhaal met de boodschap dichterbij het kinderhart te krijgen. We beginnen met een instapaciviteit. Door na te denken over hoe je zelf zou willen reizen en wat je mee zou willen nemen, raakt het ons meer dat Noach met zijn gezin meer dan een jaar op zo’n enorme boot moest leven tussen allemaal dieren. Hij deed dat puur omdat God dat van hem vroeg. Over de afmetingen van de ark zijn verschillende verklaringen. Het eenvoudigst is om 60 cm voor een el te rekenen. Dan zou de drie verdiepingen tellende ark 180 x 30 x 18 meter zijn geweest. In elk geval gaat het om een enorme boot met een deur en een raam erin. (vraag 1 en 2)
In vraag 3 staan we stil bij het waarom van de zondvloed. De mensen aten, dronken en trouwden, lezen we in Mattheus 24. Dat doen wij ook. Het normale leven lijkt het. Maar uit Genesis 6 blijkt dat ze daarbij Gods goede aanwijzingen vergaten. En dan vergeet je ook God Zelf voor je het weet...
Nu willen we met vraag 4 door naar het hart van God en het hart van ons. God heeft er zoveel voor over om ons te redden. Dat is de reden van genadetijd. In Noachs dagen kregen de mensen wel 120 jaar de tijd om zich te bekeren. De mensen werden toen veel ouder, maar ook nu besteedt God heel veel tijd en aandacht aan ons. Je kunt terugkijken op een lange tijd. Maar we weten niet hoeveel tijd we nog krijgen. Wat houdt ons tegen om ons hart aan God te geven? Laat de kinderen hierover nadenken. Probeer uit te komen bij de boodschap van Psalm 95: als je vandaag Gods stem hoort, verhard je dan niet, maar geef je over aan Hem.
Vraag 5 doet ons nadenken over ons eigen leven in vergelijking met Noachs leven. Zijn leven werd gekenmerkt door genade, geloof en gehoorzaamheid. Bij deze vraag kunnen we spreken over groepsdruk, wel of niet tegen de stroom in durven zwemmen, jezelf durven zijn, uitkomen voor waar je bij wil horen en dergelijke. Noach en zijn gezin zaten een jaar en twintig dagen in de ark. Als je je dat probeert voor te stellen, kan dat je overweldigen. Een jaar lang min of meer opgesloten zitten, overgeleverd aan het kleine wereldje in de ark met alleen maar het kringetje van het gezin om je heen. Wat doet dat met je? (vraag 6)
In vraag 7 willen we stilstaan bij hoe God tot ons spreekt door Zijn Woord en hoe we door gebedsverhoringen kunnen merken dat Hij aan ons denkt. Of doordat een dominee of leerkracht precies iets noemt in zijn preek of dagopening wat jou bezighoudt. Of door dingen die in je leven gebeuren, waardoor je weet dat God je ziet. Zijn zorg blijkt al in het gewone leven: voedsel, gezondheid, een huis om in te wonen of wat dan ook.
De laatste vraag (vraag 8) laat ons nadenken hoe wij onze dankbaarheid aan God kunnen uiten. Dat kan door Hem te aanbidden in zang en muziek, door met Hem te spreken in ons gebed, door te luisteren naar Zijn spreken vanuit Zijn Woord en gehoorzaam en vertrouwend te doen wat Hij van je vraagt.
Het werkblad voor de kinderen vind je in de download.